Lecția umanității: recunoștința

   Perioada sărbătorilor ne apropie sufletește unii de alții, trezind compasiunea în fiecare din noi. Și totuși, privind atent, îmi este greu să nu observ un comportament ambivalent: pe de o parte privim cu multă compasiune către cei mai puțin binecuvântați de soartă, iar pe de altă parte, risipim. Risipim din toate punctele de vedere; risipim sănătate, risipim energie, risipim resurse de toate felurile.

   V-ați întrebat vreodată oare ce ne facem să risipim atât de mult?

   În spate acestui comportament se află blocajul la o vârstă emoțională mică. Pentru că atunci când suntem copii, nefiind încă bine conturată identitatea de sine, avem tendința să ne identificăm cu oamenii din jurul nostru, cu personajele de poveste, cu eroii din desenele animate și alții. Pentru un copil, comportamentul este absolut firesc, însă nu și pentru un adult. Dacă am avut șansa de a depăși cu bine fiecare etapă a dezvoltării noastre, atunci vom fi ajuns la vârsta de adult tânăr (adică aproximativ 24 de ani) cu identitatea de sine clarificată. Însă, în cele mai multe dintre cazuri, din cauza istoriei personale, din cauza contextului social și istoric în care s-a aflat societatea noastră a fost aproape imposibil ca această maturizare să aibă loc (și am mai vorbit în alte articole despre modul în care am fost afectați de cele două războaie mondiale, apoi de regimul dictatorial, de exemplu aici). Astfel că, de cele mai multe ori, imaginea celor în necaz trezește în noi, pe lângă compasiune, și teamă, teamă de a nu ajunge și noi ca ei. Simțim teamă pentru că ne identificăm cu ei. Iar identificarea nu are nimic de a face cu empatia. Empatia este capacitatea de a ne imagina cum ar putea să se simtă cel din fața noastră, însă fiindu-ne foarte clar că experiența lui nu ne aparține. Când aceste lucruri ne sunt clare, atunci frica nu își poate găsi loc în sufletele noastre.

   Un alt motiv pentru care mai risipim este că imităm. Ne lăsăm purtați de cutuma culturală, de modelul social și familial și... imităm. Imităm pentru că nu am învățat să ne întrebăm: ”care e sensul să fac ce fac?”. Imităm pentru că uităm să trăim în prezent, pentru că ne lăsăm purtați de val, un val al altora, nu de noi înșine. Uităm să ne folosim darul cel mai de preț pe care l-am primit: liberul arbitru.

   Mă tot întrebam în ultima vreme: oare cum de am permis noi, ca specie, să ne lăsăm atât de puternic cuprinși de vanitate și lăcomie? Și am aflat că facem asta atunci când am fost deprivați emoțional. Pentru că atunci când rezervorul afectivității este gol, avem tendința să punem în el lucruri... acele lucruri pe care au încercat și părinții noștri să le pună. Și apoi, ajuns adolescenți sau chiar adulți, căutând acel ceva ce lipsește, am încercat să umplem golul cu ce am văzut în jur, poate cu mancare în exces, alcool, cumpărături în exces, poate chiar cu droguri ori alte vicii. Doar că toate au căzut pe jos pentru că ele nu încap acolo, nu se potrivesc în locul în care simțim goliciunea. Oricât am pune, tot nu vor potoli foamea de iubire, de conectare, de afectivitate. Cel mult ne vor anestezia pentru o scurtă vreme sufletul.

   Pe de altă parte, fără aceste experiențe, poate că nu am fi azi aici, nu am avea confortul actual, cunoștințele actuale, nu am fi cine suntem azi... sau poate nu am fi deloc. Poate că sensul este să învățăm una din cele mai frumoase lecții: recunoștința. Și, dacă mergem pe firul istoriei înapoi, iar ca să simplificăm, vom merge pe firul biblic, ajungem la Adam și Eva. Nici ei nu au putut fi recunoscători pentru ceea ce au avut. Prin urmare, au simțit că ceea ce li s-a oferit este insuficient. Această insuficiență s-a perpetuat până în zilele noastre. Oamenii s-au ucis între ei pentru că nu au putut aprecia ceea ce au, pentru că li s-a părut că e insuficient. Se poartă încă războaie pentru unora nu le ajunge ce au. Pentru că vrem mai mult comparativ cu ceilalți și nu în colaborare cu ei. Ne comparăm cu ceilalți pentru că nici noi înșine nu mai suntem suficienți.

   Să ne umplem, așadar, sufletele cu iubire, conectare cu cei dragi, timp special cu sine, timp special cu familia, dar și cu recunoștință. Doar așa vom avea suficiente resurse pentru a fi generoși din inimă, nu doar pentru imagine. Pentru că din prea-gol nu poți oferi nimic, doar din prea-plin. 

   Voi pentru ce vă simțiți recunoscători?

 

*Sursa imaginii: https://pixabay.com 

 

 

Lasa un comentariu

Pe aceeasi tema

Trăim cu toții într-o lume aflată într-o continuă mișcare, plină de evenimente care se succed pe nerespirate. Parcă nici nu ne rămâne răgaz să le contemplăm, să le procesăm. Viața însăși parcă se grăbește… sau poate că noi ne grăbim prin viață. Încotro? Încotro fugim cu așa nesaț? Sau, poate ar fi potrivit să ne întrebăm DE CE anume fugim cu atâta înverșunare? Ce din viața noastră e atât de înspăimântător încât ne face să fugim din calea sa până rămânem fără vlagă? Fugim spre, de, din și prin relații. Nici nu mai știm ce vrem.De cele mai multe ori, fugim de părți ale Sinelui nostru, părți oglindite în relații, părți care încă simt durere, părți care se tem, părți care simt furie… sunt părți care au o poveste ce se vrea rostită. Par înspăimântătoare la prima vedere, însă dacă am ști ce comori ascund dincolo de aparențe… Acolo sunt părți din viață, comorile din umbră. Acolo găsim acel spațiu sacru pe unde țâșnește înțelepciunea. Acolo, printre acele părți de care fugim zi de zi cu atâta încăpățânare, se află balsamul de care avem nevoie pentru a ne alina rănile din relații, precum și rănile oglindite în relații.Prin aceste părți rătăcite se află o bună parte din creativitatea noastră.  
Săptămâna asta mi-am oferit o seară de relaxare la… KineDok, adică un eveniment la care se adună mai multe persoane, vizionează un film documentar, apoi discută pe marginea acestuia. A fost prima oară când am participat, invitată de o prietenă în ultimul moment. Mi s-a părut foarte interesant conceptul, eram curioasă și aveam și-o poftă nebună de socializare, de cunoscut ceva oameni noi, mai ales colegi de breaslă din Brașov. Și bine am făcut că am fost spontană și m-am dus, că minunate idei mi-au venit în cap pentru articolul meu de azi.  
Cred că în fiecare an, după vestitul Halloween, mi-au apărut pe Facebook postări fie despre cât de drăguț și ce distracție a fost de Halloween, fie despre cât de nocivă și oripilantă poate fi această sărbătoare pentru copii. Dar cum stau lucrurile de fapt? O fi bine? O fi rău? Om vedea. Până om vedea, am zis eu să aștern pe hârtie (mă rog, pe blog), câteva lucruri care mi-au trecut prin cap plecând de la întrebările cu pricina. La final, spun și ce am făcut, dacă am serbat sau nu Halloween. :)

Articole

Ce emoții vă încearcă zilele acestea? Cum vă marchează viața măsurile luate de autorități? Cum vă fac să vă simțiți toate informațiile din ultima vreme? Unele persoane mi-au spus că se simt ”hărțuite informațional”, intoxicate. Că au obosit să caute în zece părți și că nu mai știu pe cine și ce să creadă... Îmi imaginez că poate vă simțiți uneori îngrijorați, poate triști, nemulțumiți de situație... Cred că cei mai mulți dintre noi au trăirile acestea... Nu tot timpul, doar uneori. Însă vreau să știți că este perfect normal și sănătos să ne simțim și în acest mod. Și da, e firesc să ne simțim îngrijorați pentru cei dragi nouă, pentru bunici, părinți, alte rude expuse, prieteni, mai ales dacă aceștia nu sunt foarte complianți la măsurile recomandate/impuse de autorități sau dacă locul de muncă nu le permite să rămână acasă, în siguranță.
Cu câțiva ani în urmă, educatoarea fiului meu mi-a spus: “uneori ne vin în grupe copii care nu știu să se joace”. M-am mirat atunci...  Cum adică nu știu să se joace? Și mi-a explicat că pur și simplu nu știu ce să facă atunci când nu li se spune ce să facă. Și, într-adevăr, observ tot mai mulți copii care chiar nu știu să se joace. Și mă întristez pentru pierderea lor. Pentru că este o pierdere. Ei au ratat șansa de a învăța să se joace, să fantasmeze, să își exprime creativitatea și gândirea magică... Părinții lor au tendința de a se teme de plictiseala copiilor. Pentru că societatea le-a spus că plictiseala nu e bună, că numai leneșii se plictisesc. Și lor le-a fost răpită șansa de a afla că plictiseala este foarte benefică în cantitatea rezonabilă. Da, se poate transforma în lene, însă chiar și atunci avem să privim ce se află dincolo de etichetă, poate o suferință, poate o depresie... Adesea depresia este etichetată cu multă cruzime ca fiind lene. Plictiseala în cantitățile rezonabile este aducătoare de liniște interioară, dar și de creativitate.  
De la Decartes încoace, am rămas cu o impresie despre noi înșine, anume că am fi ceea ce gândim. El a spus cu hotărâre: ”Gândesc, deci exist”. Dar, oare chiar suntem noi ceea ce gândim, așa cum enunță dualismul cartezian?